This is a translation of the original English documentation page. Help us make it better.
Table of Contents

5 Wat is nieuw in Zabbix 6.0.0

Zie breaking changes voor deze versie.

Clustering voor hoge beschikbaarheid van Zabbix-server

De nieuwe versie wordt geleverd met een ingebouwde oplossing voor hoge beschikbaarheid voor de Zabbix-server.

De oplossing bestaat uit meerdere zabbix_server-instanties of knooppunten, waarbij slechts één knooppunt tegelijk actief (werkend) kan zijn, terwijl andere knooppunten stand-by staan, gereed om over te nemen als het huidige knooppunt wordt gestopt of faalt.

Zie ook: Clustering voor hoge beschikbaarheid.

Bijgewaakte services bijgewerkt

Verschillende updates zijn doorgevoerd in het bewaken van services. Het monitoren van services biedt een overzicht op hoog niveau van de bewaakte infrastructuur in Zabbix.

Tag-gebaseerde toewijzing van services aan problemen

De beschikbaarheid van services in eerdere Zabbix-versies was afhankelijk van triggers en hun statussen. In de nieuwe versie is dat vervangen door een tag-gebaseerde toewijzing aan problemen voor de respectieve service.

In de configuratie van een service bestaan geen harde en zachte afhankelijkheden meer. In plaats daarvan kan een service meerdere ouder-services hebben.

Services-menu

Er is nu een nieuw Services-menu in Zabbix, met vier menusecties:

  • Services - voor een overzicht van services en serviceconfiguratie (verplaatst van Monitoring -> Services)
  • Serviceacties - voor serviceacties (nieuw actietype)
  • SLA - voor het configureren van SLA's
  • SLA-rapport - voor SLA-rapporten (ook beschikbaar als dashboardwidget)

Merk op dat er geen aparte sectie meer is voor serviceconfiguratie (voorheen in ConfigurationServices).

Statusberekenings- en propagatieregels

Er zijn nieuwe regels voor statusberekening en flexibele aanvullende regels voor het berekenen van de status van een ouderdienst op basis van de statussen en gewichten van directe onderliggende diensten. Het is nu ook mogelijk om flexibele regels in te stellen voor het doorgeven van een dienststatus aan ouderdiensten.

Machtigingen

Flexibele machtigingen voor diensten zijn geïmplementeerd op het niveau van gebruikersrol. Lees-schrijf of alleen-lezen toegang kan worden verleend aan alle, geen enkele of geselecteerde diensten (op basis van naam of tags).

Oorzaakanalyse

Een nieuwe kolom Oorzaak geeft de onderliggende problemen weer die direct of indirect van invloed zijn op de status van de dienst.

Als u op de probleemnaam klikt, kunt u meer details erover bekijken in MonitoringProblemen.

Melding bij wijziging van de servicedestatus

Het is nu mogelijk om geautomatiseerde meldingen te ontvangen over wijzigingen in de servicestatus, vergelijkbaar met de meldingen over wijzigingen in triggerstatussen.

Er is een nieuwe functionaliteit voor servicemeldingen toegevoegd, vergelijkbaar met andere meldingen in Zabbix. Servicemeldingen kunnen stappen omvatten voor probleem-, herstel- en updatebewerkingen met betrekking tot services. Het is mogelijk om twee soorten meldingen te configureren: het verzenden van een bericht naar de opgegeven ontvangers en het uitvoeren van een externe opdracht op de Zabbix-server. Net als bij triggermeldingen ondersteunen servicemeldingen escalaties.

Nieuwe berichtsjablonen Service, Herstel van service en Bijwerken van service zijn toegevoegd aan mediatypes en moeten worden gedefinieerd om correcte verzending van meldingen voor servicemeldingen mogelijk te maken.

Service klonen

Services kunnen nu worden gekloond. De knop Klonen is toegevoegd aan het configuratieformulier van een service. Wanneer een service wordt gekloond, worden de ouderlijke koppelingen behouden, terwijl de kinderkoppelingen dat niet worden.

Primaire sleutels

Primaire sleutels worden nu gebruikt voor alle tabellen, inclusief geschiedenistabellen, in nieuwe installaties.

Er is geen automatische upgrade naar primaire sleutels voor bestaande installaties. Instructies voor een handmatige upgrade van geschiedenistabellen naar primaire sleutels in vooraf bestaande installaties zijn beschikbaar voor MySQL/MariaDB, PostgreSQL, TimescaleDB v1 en v2, en Oracle.

Widgets

In de nieuwe versie zijn er verschillende dashboard-widgets toegevoegd.

Top hosts

Er is een Top hosts widget toegevoegd aan dashboard-widgets. Deze widget is ontworpen om de Data overview widget te vervangen die nu verouderd is.

De Top hosts widget maakt het mogelijk om aangepaste tabellen te maken voor een overzicht van gegevens, wat handig is voor Top N-achtige rapporten en staafdiagramrapporten die nuttig zijn voor capaciteitsplanning.

Voor meer informatie, zie Top hosts widget.

Itemwaarde

Er is een Itemwaarde widget toegevoegd aan dashboard-widgets.

Dit type widget is handig voor het prominent weergeven van waarden van enkele items. Verschillende visuele weergavestijlen zijn mogelijk:

Voor meer informatie, zie Itemwaarde widget.

Macro's

Nieuwe macro's

Er worden nu nieuwe macro's ondersteund voor het debuggen van triggertexpressies en interne acties.

De macro's voor expressiedebugging vereenvoudigen het proces van het debuggen van triggertexpressies:

  • {TRIGGER.EXPRESSION.EXPLAIN}, {TRIGGER.EXPRESSION.RECOVERY.EXPLAIN} - leiden tot een gedeeltelijk geëvalueerde triggert of hersteluitdrukking, waarin alleen op items gebaseerde functies worden toegepast;
  • {FUNCTION.VALUE<1-9>}, {FUNCTION.RECOVERY.VALUE<1-9>} - leiden tot de resultaten van de Nde op items gebaseerde functie op het moment van het evenement.

Macros voor interne acties bevatten de reden waarom een item, een LLD-regel (Low-Level Discovery) of een trigger niet-ondersteund is geraakt:

  • {ITEM.STATE.ERROR} - voor item-gebaseerde interne meldingen;
  • {LLDRULE.STATE.ERROR} - voor LLD-regel gebaseerde interne meldingen;
  • {TRIGGER.STATE.ERROR} - voor trigger-gebaseerde interne meldingen.

Voor meer details, zie Ondersteunde macro's.

De nieuwe expressiesyntax voor triggers en berekende items werd geïntroduceerd in Zabbix 5.4. Echter, de oude syntaxis bleef nog in gebruik voor eenvoudige macro's. In de nieuwe versie is de functionaliteit van eenvoudige macro's overgedragen naar expressie-macro's en wordt de nieuwe expressiesyntax gebruikt. Zie de vergelijking hieronder voor details van de verandering:

In Zabbix 6.0 Voor Zabbix 6.0
{?avg(/host/key,1h)}

Voorbeeld van een expressie-macro in de nieuwe versie.
{host:key.avg(1h)}

Voorbeeld van een eenvoudige macro in eerdere versies.

De bestaande eenvoudige macro's worden tijdens de upgrade omgezet naar expressie-macro's. Het bereik van expressie-macro's omvat hetzelfde als wat werd aangeboden door eenvoudige macro's. Zo kunnen expressie-macro's worden gebruikt in:

  • meldingen en opdrachten voor problemen
  • meldingen en opdrachten voor het bijwerken van problemen
  • labels van elementen op kaarten
  • labels van koppelingen op kaarten
  • labels van vormen op kaarten
  • namen van grafieken

Positionele macro's niet langer ondersteund

De ondersteuning voor positionele macro's in itemnamen ($1, $2...$9), die al sinds Zabbix 4.0 verouderd was, is volledig verwijderd.

Gebruikersmacro's in itemnaam niet langer ondersteund

De ondersteuning voor gebruikersmacro's in itemnamen (inclusief ontdekkingsregelnamen), die sinds Zabbix 4.0 verouderd is, is volledig verwijderd.

Bulkverwerking voor Prometheus-metrieken

Bulkverwerking van afhankelijke items is geïntroduceerd in de voorverwerkingswachtrij om de prestaties van het ophalen van Prometheus-metrieken te verbeteren.

Zie Prometheus-controles voor meer details.

Resultaatverwerking voor Prometheus-patroon

Een Prometheus-patroonstap in de preprocessing kan een resultaat opleveren waarbij meerdere regels overeenkomen. Om deze situatie aan te pakken, is een nieuwe resultaatverwerkings parameter toegevoegd aan de Prometheus-patroon preprocessing-stap. Deze parameter maakt het mogelijk om de gegevens van mogelijk meerdere overeenkomende regels te aggregeren door functies zoals som, minimum, maximum, gemiddelde en telling te introduceren.

Functies

Functies voor Prometheus-histograms

Het is al een tijdje mogelijk om Prometheus-metrics te verzamelen in Zabbix, maar sommige van de metrics zijn lastig om mee te werken. Specifiek kunnen de metrics van het histogramtype in Zabbix worden weergegeven als meerdere items met dezelfde sleutelnamen, maar verschillende parameters. Hoewel dergelijke items logisch gerelateerd zijn en dezelfde gegevens vertegenwoordigen, is het moeilijk geweest om de verzamelde gegevens te analyseren zonder gespecialiseerde functies. Om deze functionaliteitskloof in de nieuwe versie te dichten, zijn de functies rate() en histogram_quantile() toegevoegd, die hetzelfde resultaat opleveren als hun PromQL-tegenhangers.

Andere nieuwe toevoegingen om deze functionaliteit aan te vullen zijn de functies bucket_rate_foreach() en bucket_percentile(). Voor meer informatie zie:

Monotone verandering

Het is nu mogelijk om te controleren op monotone toename of afname in itemwaarden met behulp van de nieuwe monoinc() of monodec() history functions.

Aantal veranderingen

Een nieuwe history function changecount() is toegevoegd, waarmee het aantal veranderingen tussen aangrenzende waarden kan worden geteld. De functie ondersteunt drie verschillende modi voor het tellen van alle veranderingen, alleen afnames of alleen toenames. Als voorbeeld kan het worden gebruikt om veranderingen in het aantal gebruikers of het aantal verlaagde systeem-uptime bij te houden.

Aantal entiteiten

Nieuwe functies zijn toegevoegd om het tellen van specifieke hosts, items of waarden te vereenvoudigen, die worden geretourneerd door foreach functies.

Aggregate functies:

  • count - totaal aantal waarden in een array die wordt geretourneerd door een foreach functie (retourneert een geheel getal);
  • item_count - totaal aantal momenteel ingeschakelde items die overeenkomen met filtercriteria (retourneert een geheel getal).

Foreach functie:

  • exists_foreach - aantal momenteel ingeschakelde items die overeenkomen met filtercriteria (retourneert een array).

Anomaliedetectie

Zabbix 5.2 introduceerde nieuwe trendfuncties die nuttig zijn voor baselinemonitoring. Ze vereisen echter nog steeds het definiëren van relatieve drempels (bijvoorbeeld controleren of het webverkeer in september 2021 minder dan 2x hoger is dan in september 2020). Er zijn gebruikssituaties waarin dergelijke drempels moeilijk te definiëren zijn. Bijvoorbeeld, het webverkeer van een nieuwe maar zeer populaire website kan organisch vele malen groeien gedurende een jaar, maar de groeisnelheid is onbekend. Toch moet een plotselinge verkeerspiek als gevolg van een DDOS-aanval een waarschuwing genereren, ongeacht de organische groei van het verkeer.

Anomaliedetectie-algoritmen doen precies dit - ze vinden gegevens die er niet normaal uitzien (uitschieters) in de context van andere waarden.

Er is een nieuwe trendfunctie trendstl() toegevoegd die de 'decompositie'-methode gebruikt om het anomalietarief te berekenen. Het splitst een enkele tijdreekssequentie in drie andere sequenties:

  • Trendreeks die alleen grote veranderingen in de oorspronkelijke gegevens bevat (bijvoorbeeld groei van websiteverkeer)
  • Seizoensreeks die alleen seizoensveranderingen bevat (bijvoorbeeld minder websiteverkeer in de zomer, meer in de herfst)
  • Restreeks die alleen restwaarden bevat die niet kunnen worden geïnterpreteerd als onderdeel van trend of seizoen

Anomaliedetectie werkt met de restreeks en controleert of er waarden zijn die te ver van de meerderheid van de restwaarden liggen. "Ver" betekent dat de absolute waarde van de restreeks N keer groter is dan de standaardafwijking of het gemiddelde verschil.

String-functies

De stringfunctie concat staat nu toe om meer dan twee parameters samen te voegen. Het kan worden gebruikt om strings en waarden in verschillende combinaties te combineren of twee of meer waarden aan elkaar toe te voegen. Numerieke gegevenstypen worden ook ondersteund.

Items

Automatische type-selectie

Het itemconfiguratieformulier suggereert nu automatisch het overeenkomende type informatie, als de geselecteerde item-sleutel alleen gegevens van een specifiek type retourneert (bijvoorbeeld log[]-item vereist Type informatie: Log). Het parameter Type informatie bevindt zich nu onder het Sleutel-parameter op het primaire tabblad Item en wordt gedupliceerd op het tabblad Voorverwerking als ten minste één voorverwerkingsstap is gespecificeerd. Als Zabbix een mogelijke ongelijkheid detecteert tussen het geselecteerde type informatie en de sleutel, wordt er naast het veld Type informatie een waarschuwingspictogram weergegeven.

Agent items

Diverse nieuwe items zijn toegevoegd aan Zabbix-agent/agent 2:

  • agent.hostmetadata - retourneer host-metadata
  • kernel.openfiles - retourneer het aantal geopende bestandsdescriptoren
  • net.tcp.socket.count[] - retourneer het aantal TCP-sockets dat overeenkomt met de parameters
  • net.udp.socket.count[] - retourneer het aantal UDP-sockets dat overeenkomt met de parameters
  • vfs.dir.get[] - retourneer een lijst met bestandsnamen in een map als JSON
  • vfs.file.get[] - retourneer informatie over een bestand als JSON
  • vfs.file.owner[] - retourneer de eigenaar van een bestand
  • vfs.file.permissions[] - retourneer een 4-cijferige tekenreeks met een octaal getal met Unix-machtigingen

Daarnaast:

  • vfs.file.cksum[] ondersteunt nu een tweede mode-parameter (crc32, md5, sha256)
  • vfs.file.size[] ondersteunt nu een tweede mode-parameter (bytes of lines)
  • vfs.fs.discovery en vfs.fs.get retourneren nu een {#FSLABEL}-macro op Windows (met volumenamen)

Voor meer details zie agent items.

Berekende items

Berekende items ondersteunen nu niet alleen numerieke, maar ook tekst, log en karakter-typen van informatie.

Herladen van gebruikersparameters zonder herstart van agent

Gebruikersparameters kunnen nu opnieuw worden geladen vanuit het configuratiebestand zonder de agent opnieuw op te starten. Voer hiervoor de nieuwe runtime-beheeroptie userparameter_reload uit, bijvoorbeeld:

zabbix_agentd -R userparameter_reload

of

zabbix_agent2 -R userparameter_reload

UserParameter is de enige agentconfiguratieoptie die met dit commando zal worden herladen.

Runtime-beheer op BSD-gebaseerd besturingssysteem

Voorheen werden runtime-beheeropties voor Zabbix server en Zabbix proxy niet ondersteund op BSD-gebaseerde systemen. Door de wijziging in de methode voor het overdragen van runtime-opdrachten is deze beperking opgeheven. Nu worden de meeste opdrachten ondersteund op FreeBSD, NetBSD, OpenBSD en andere besturingssystemen uit de *BSD-familie.

Voor de exacte lijst, zie Runtimebeheer voor Zabbix server of proxy.

Zabbix agent 2 plug-ins

Externe plugin-loader

Voorheen konden plugins alleen worden gecompileerd in Zabbix Agent 2, wat vereiste dat de agent telkens opnieuw moest worden gecompileerd wanneer u de beschikbare plugins wilt wijzigen. Nu, met de toevoeging van de externe plugin-loader, hoeven plugins niet rechtstreeks in Agent 2 te worden geïntegreerd en kunnen ze worden toegevoegd als aparte externe add-ons (laadbare plugins). Hierdoor wordt het proces voor het maken van aanvullende plugins voor het verzamelen van nieuwe bewakingsmetingen eenvoudiger.

De introductie van laadbare plugins heeft de volgende wijzigingen in de configuratieparameters veroorzaakt:

  • De parameter Plugins.<PluginNaam>.Path is verplaatst naar Plugins.<PluginNaam>.System.Path.
  • De parameter Plugins.<PluginNaam>.Capacity wordt nog steeds ondersteund, maar is verouderd. Gebruik in plaats daarvan Plugins.<PluginNaam>.System.Capacity.

Wachtwoordvereisten

Aangepaste complexiteitsvereisten voor wachtwoorden kunnen nu worden ingesteld voor Zabbix interne authenticatiemethode. Om te voorkomen dat Zabbix-gebruikers zwakke wachtwoorden instellen, is het mogelijk om de volgende beperkingen af te dwingen:

  • Stel de minimale wachtwoordlengte in.
  • Vereis dat een wachtwoord een combinatie bevat van hoofdletters en kleine letters, cijfers en/of speciale tekens.
  • Verbied het gebruik van veelvoorkomende en gemakkelijk te raden wachtwoorden.

Databases

Om de optimale gebruikerservaring te creëren en de beste prestaties van Zabbix te garanderen in verschillende productieomgevingen, is de ondersteuning voor sommige oudere databasereleases stopgezet. Dit geldt met name voor de databaseversies die hun einde van de levensduur naderen en versies met onopgeloste problemen die de normale prestaties kunnen verstoren.

Vanaf Zabbix 6.0 worden de volgende database versies officieel ondersteund:

  • MySQL/Percona 8.0.X
  • MariaDB 10.5.X - 10.6.X
  • PostgreSQL 13.X - 14.X
  • Oracle 19c - 21c
  • TimescaleDB 2.0.1-2.3
  • SQLite 3.3.5-3.34.X

Standaard zullen de Zabbix-server en -proxy niet starten als er een niet-ondersteunde versie van de database wordt gedetecteerd. Het is nu mogelijk, hoewel niet aanbevolen, om de controle op de DB-versie uit te schakelen door de AllowUnsupportedDBVersions-configuratieparameter aan te passen voor de server of proxy.

utf8mb4-ondersteuning voor MySQL

De utf8mb4-codering met de utf8mb4_bin-collatie wordt nu ondersteund voor Zabbix-installaties met de MySQL/MariaDB-database.

Eerder werd alleen utf8-codering ondersteund, wat met MySQL staat voor utf8mb3-codering en dus alleen een subset van juiste UTF-8 karakters ondersteunt. In de nieuwe versie is utf8mb4-ondersteuning toegevoegd met ondersteuning voor het volledige UTF-8 karakterreeks. Oude installaties die utf8mb3 gebruiken, blijven intact en kunnen die codering blijven gebruiken.

Zie ook de instructies voor het uitvoeren van utf8mb4-conversie na de upgrade naar 6.0.

Processen

Time-out voor Zabbix get en Zabbix sender

De hulpprogramma's Zabbix get en Zabbix sender ondersteunen nu een time-out parameter -t <seconden> of --timeout <seconden>. De geldige reeks is:

  • 1-30 seconden voor Zabbix get (standaard: 30 seconden)
  • 1-300 seconden voor Zabbix sender (standaard: 60 seconden)

Uitgebreide functionaliteit voor SNMP-gateway

De SNMP-gateway kan nu informatie verstrekken over triggers in een probleemstatus en hostinformatie onthullen in triggerdetails.

Bovendien is het nu mogelijk om het verzendtarief van SNMP-traps door de SNMP-gateway te beperken.

De lijst met ondersteunde OIDs is uitgebreid met een nieuwe OID .10 voor een door komma's gescheiden lijst van triggerhostnamen.

Er zijn nieuwe parameters toegevoegd aan het configuratiebestand van de SNMP-gateway:

  • ProblemBaseOID - OID van de probleemtrigger-tabel;
  • ProblemMinSeverity - minimale ernst, triggers met een lagere ernst worden niet opgenomen;
  • ProblemHideAck - indien gespecificeerd, worden alleen triggers met niet-erkende problemen opgenomen;
  • ProblemTagFilter - indien gespecificeerd, worden alleen triggers met de gespecificeerde tagnaam opgenomen;
  • TrapTimer - indien ingesteld, zal Zabbix niet meer dan één trap van de hoogste ernst in het gegeven tijdsbestek verzenden.

Voor details, zie Zabbix SNMP Gateway.

Gecomprimeerde inhoud in webmonitoring

De mogelijkheid om gecomprimeerde inhoud te verwerken is toegevoegd aan Zabbix-webmonitoring. Alle coderingsindelingen die worden ondersteund door libcurl worden ondersteund.

Voorverwerking

Prometheus querytaal

De Prometheus-preprocessing querytaal van Zabbix ondersteunt nu twee extra label-overeenkomstoperatoren:

  • != -- selecteer labels die niet gelijk zijn aan de opgegeven tekenreeks;
  • !~ -- selecteer labels die niet regex-overeenkomen met de opgegeven tekenreeks.

JavaScript-methoden

De HTTP-methoden PATCH, HEAD, OPTIONS, TRACE en CONNECT zijn toegevoegd aan de JavaScript-engine. Bovendien staat de engine nu toe om aangepaste HTTP-verzoekmethoden te verzenden met de nieuwe JS-methode HttpRequest.customRequest.

Zie ook: Aanvullende JavaScript-objecten.

Auditlogboek

Logboeken

Het auditlogboek bevat nu logboekvermeldingen over alle configuratiewijzigingen voor alle Zabbix-objecten, inclusief wijzigingen die zijn opgetreden als gevolg van het uitvoeren van een LLD-regel, een netwerkontdekkingactie, een auto-registratieactie of een scriptuitvoering. Eerder werden configuratiewijzigingen die werden geïnitieerd vanuit de Zabbix-server, bijvoorbeeld als gevolg van het uitvoeren van een ontdekkingsregel, niet geregistreerd. Nu zullen dergelijke objectwijzigingen worden opgeslagen als auditvermeldingen die zijn toegeschreven aan de gebruiker "System".

Logboekfilter

Er is functionaliteit toegevoegd om logboekvermeldingen te filteren op basis van de frontend-operatie die deze vermeldingen heeft veroorzaakt. Als er meerdere logboekvermeldingen zijn gemaakt als gevolg van een enkele bewerking, bijvoorbeeld het koppelen/ontkoppelen van een sjabloon, zullen dergelijke vermeldingen dezelfde Recordset-ID hebben.

Auditinstellingen

Er is een nieuwe sectie Audit log toegevoegd aan het menu Administratie→Algemeen, waarmee je auditlogboekregistratie kunt in- of uitschakelen. De instellingen voor onderhoud van auditlogboeken, die eerder onder de sectie Housekeeper stonden, zijn ook verplaatst naar de nieuwe sectie Audit log.

PCRE2-ondersteuning

Ondersteuning voor PCRE2 is toegevoegd en Zabbix-installatiepakketten voor RHEL 7 en nieuwer, SLES (alle versies), Debian 9 en nieuwer, Ubuntu 16.04 en nieuwer zijn bijgewerkt om PCRE2 te gebruiken. PCRE wordt nog steeds ondersteund, maar Zabbix kan alleen worden gecompileerd met een van de bibliotheken PCRE of PCRE2, beide kunnen niet tegelijkertijd worden gebruikt.

Aparte verwerking voor ODBC-controles

Het verwerken van ODBC-controles is verplaatst van reguliere poller-processen naar aparte server-/proxy-processen genaamd ODBC-pollers. Deze wijziging maakt het mogelijk om het aantal verbindingen met de database dat door poller-processen wordt gemaakt te beperken. Voorheen werden ODBC-controles uitgevoerd door reguliere pollers, die ook werkten met Zabbix-agentitems, SSH-controles, enz.

Een nieuwe configuratieparameter StartODBCPollers is toegevoegd aan de Zabbix server- en proxy-configuratiebestanden.

U kunt het interne item zabbix[process,<type>] gebruiken om de belasting van ODBC-pollers te bewaken.

Webhook-integraties

Er is een nieuwe integratie beschikbaar waarmee je de webhook-mediatype kunt gebruiken om GitHub-issues te maken vanuit Zabbix-meldingen.

Sjablonen

Nieuwe officiële sjablonen zijn beschikbaar voor bewaking.

Kubernetes

  • Kubernetes-nodes via HTTP
  • Kubernetes-clusterstatus via HTTP
  • Kubernetes-API-server via HTTP
  • Kubernetes-controllerbeheerder via HTTP
  • Kubernetes-planner via HTTP
  • Kubernetes-kubelet via HTTP

Om Kubernetes-bewaking mogelijk te maken, moet je gebruikmaken van de nieuwe tool Zabbix Helm Chart, die Zabbix-proxy en Zabbix-agents in het Kubernetes-cluster installeert.

Om meer te weten te komen over het configureren van sjablonen, zie Bediening van HTTP-sjabloon.

Mikrotik

  • MikroTik <apparaatmodel> SNMP - 53 nieuwe model-specifieke sjablonen voor het bewaken van verschillende modellen MikroTik ethernet-routers en -switches, zie volledige lijst;
  • Mikrotik SNMP - een generiek sjabloon voor het bewaken van MikroTik-apparaten.

Je kunt deze sjablonen verkrijgen:

  • In ConfiguratieSjablonen in nieuwe installaties;
  • Bij een upgrade van eerdere versies kunnen de nieuwste sjablonen worden gedownload van het Zabbix Git-opslagplaats en handmatig worden geïmporteerd in Zabbix in het gedeelte ConfiguratieSjablonen. Als er al een sjabloon met dezelfde naam bestaat, vink dan de optie Ontbrekende verwijderen aan voordat je importeert om een schone import te bereiken. Op deze manier worden de items die zijn uitgesloten van het bijgewerkte sjabloon verwijderd (let op dat de geschiedenis van de verwijderde items verloren gaat).

Meldingen

Meer zichtbare sjabloonskoppeling

Om sjabloonskoppeling duidelijker te maken, is deze nu geplaatst in het eerste tabblad van de host-, host-prototype- en sjabloonconfiguratieformulieren, evenals de host/sjabloon massabijwerkingsformulieren.

Dienovereenkomstig is een apart tabblad voor sjabloonskoppeling verwijderd uit alle respectieve formulieren.

In een gerelateerde ontwikkeling zijn in de configuratie van het host-prototype de velden voor selectie van hostgroep/hostgroep-prototype ook verplaatst van een apart tabblad naar het eerste tabblad.

Overdracht van runtime-opdrachten

Zabbix server- en proxy-runtime-opdrachten worden nu verzonden via een socket in plaats van Unix-signalen. Deze wijziging heeft de gebruikerservaring bij het werken met runtime-beheeropties verbeterd:

  • De resultaten van de uitgevoerde opdracht worden nu naar de console afgedrukt.
  • Het is mogelijk om langere invoerparameters te verzenden, zoals de naam van een HA-node in plaats van het nodenummer.

Frontend

Geomap

Een nieuwe Geomap-widget voor dashboards is geïntroduceerd, waarmee hosts op geografische kaarten kunnen worden weergegeven. Voor meer informatie zie de Geomap dashboardwidget en geografische kaarten.

Subfilter in laatste gegevens

Er is een subfilter toegevoegd in de sectie Laatste gegevens. Het subfilter is handig voor snel toegang met één klik tot groepen gerelateerde items.

Het subfilter toont klikbare links waarmee je items kunt filteren op basis van een gemeenschappelijke entiteit - de host, tagnaam of tagwaarde. Zodra de entiteit wordt aangeklikt, worden de items onmiddellijk gefilterd.

Voor meer details, zie de sectie laatste gegevens.

Verbeteringen in gebruiksgemak voor aangepaste grafieken

De grafiekpagina in MonitoringHostsGrafieken heeft verschillende verbeteringen in gebruiksgemak gekregen:

  • Er is niet langer een limiet van 20 grafieken op de pagina.
  • Er is een subfilter toegevoegd waarmee je snel groepen verwante grafieken kunt selecteren op basis van een gemeenschappelijke tag of tagwaarde.
  • Eenvoudige grafieken voor de host kunnen samen met aangepaste grafieken worden weergegeven.

Voor meer details, zie de grafiek pagina.

Hosts aanmaken vanuit Monitoring

Het is nu ook mogelijk om nieuwe hosts aan te maken vanuit MonitoringHosts.

De knop Host aanmaken is beschikbaar voor beheerders en superbeheerders.

Host bewerken als pop-up

Het formulier voor het aanmaken en bewerken van hosts wordt nu geopend in een modaal (pop-up) venster, in ConfiguratieHosts, MonitoringHosts en op elke pagina waar een hostmenu of andere directe link naar de hostconfiguratie staat.

Directe links naar de hostbewerkingspagina werken nog steeds en openen de hostbewerkingspagina in de volledige pagina.

Verbeterde navigatie tussen itemconfiguratie en laatste gegevens

Er is een nieuw contextmenu voor items geïntroduceerd in Laatste gegevens waarmee je toegang kunt krijgen tot de itemconfiguratie en beschikbare grafieken:

Daarentegen is er een nieuw contextmenu geïntroduceerd in de itemlijst in het configuratiemenu waarmee je toegang kunt krijgen tot de laatste gegevens voor het item en andere nuttige opties:

Dit menu vervangt de wizardoptie in eerdere versies. Een vergelijkbaar menu is ook geïntroduceerd voor sjabloonitems en itemprototypes.

Melding over geannuleerde escalaties

Bij het configureren van actiebewerkingen is het nu mogelijk om meldingen over geannuleerde escalaties te annuleren door het selectievakje van de overeenkomstige optie niet aan te vinken.

Monitoring → Laatste gegevens bijgewerkt

Er zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd in de sectie Laatste gegevens:

  • Tijd sinds de laatste controle (bijvoorbeeld 1m 20s) wordt nu weergegeven in plaats van de laatste uitvoeringstijd van het item.
  • Wanneer je met de muis over de laatste waarde van een item beweegt, wordt de ruwe waarde weergegeven zonder eenheden of waarde-mapping toegepast.
  • Als een host in onderhoud is, wordt er naast de hostnaam een oranje moersleutelpictogram weergegeven.

Monitoring → Overzicht verwijderd

De sectie Overzicht in het Monitoring-menu is volledig verwijderd. Dezelfde functionaliteit kan nog steeds worden benaderd via de Gegevensoverzicht en Triggeroverzicht dashboard-widgets.

Diversen

  • De maximale veldgrootte is vergroot voor de volgende velden:
  • De standaardtaal van de Zabbix-webinterface is gewijzigd van Brits naar Amerikaans Engels. Ondersteuning voor Brits Engels is verwijderd.
  • De link "Delen" in het hoofdmenu is vervangen door een link naar "Integraties", die leidt naar de Integraties-pagina op de Zabbix-website.
  • Als de Zabbix-webinterface wordt geopend in een van de talen die beschikbaar zijn op de Zabbix-website, zal het klikken op de link "Integraties" de Integraties-pagina openen in de juiste taal. Voor alle andere talen, inclusief Engels, wordt de Integraties-pagina geopend in het Engels.
  • Een aangepaste expressie die wordt gebruikt in actieconfiguratie voor het berekenen van voorwaarden, kan nu maximaal 1024 tekens lang zijn (voorheen 255).
  • De sectie Monitoring->Hosts toont nu een link naar het scherm met hostproblemen, zelfs als er momenteel geen problemen zijn geopend.

destructieve veranderingen

Auditlogboek

Om de wijzigingen in de auditlogboekfunctionaliteit te implementeren, moest de eerder bestaande databasestructuur opnieuw worden bewerkt. Tijdens de upgrade worden de DB-tabellen auditlog en auditlog_details vervangen door de nieuwe tabel auditlog met een ander formaat. Bestaande auditlogboekvermeldingen worden verwijderd.

Controle ondersteunde DB-versies

De Zabbix server en proxy zullen nu de databaseversie controleren voordat ze worden gestart en zullen niet starten als de versie buiten het ondersteunde bereik valt. Voor meer details, zie databases.

PCRE2-ondersteuning

Zabbix ondersteunt nu zowel PCRE als PCRE2. Zabbix-pakketten voor RHEL 7 en nieuwer, SLES (alle versies), Debian 9 en nieuwer, Ubuntu 16.04 en nieuwer zijn bijgewerkt om te compileren met PCRE2 in plaats van PCRE. Bij het compileren vanaf bronnen kunnen gebruikers kiezen om de ''--with-libpcre'' of ''--with-libpcre2'' vlag op te geven. Als je een bestaande installatie upgrade, kan het wijzigen van PCRE naar PCRE2 ertoe leiden dat sommige reguliere expressies zich anders gedragen - zie Bekende problemen voor details.

Aparte configuratiebestanden

Elke Zabbix Agent 2-plugin heeft nu een apart configuratiebestand. Standaard bevinden deze bestanden zich in de directory ./zabbix_agent2.d/plugins.d/. Het pad wordt gespecificeerd in de Include-parameter van het configuratiebestand van Agent 2 en kan relatief zijn ten opzichte van de locatie van het zabbix_agent2.conf- of zabbix_agent2.win.conf-bestand.

Baselinemonitoring

De set beschikbare opties voor baselinemonitoring is uitgebreid met twee nieuwe functies: baselinedev en baselinewma.

  • baselinedev - vergelijkt de laatste dataperiode met dezelfde dataperiodes in eerdere seizoenen en geeft het aantal afwijkingen terug;
  • baselinewma - berekent de basislijn door gegevens uit dezelfde tijdsperiode in meerdere gelijke tijdsperiodes ('seizoenen') te middelen met behulp van het gewogen voortschrijdend gemiddelde-algoritme.

In de context van deze functies verwijst de term 'seizoen' naar een configureerbare tijdsperiode, die uren, dagen, weken, maanden of jaren kan zijn. De lengte van een seizoen en het aantal te analyseren seizoenen wordt ingesteld in de functieparameters.

Zie history functions voor meer informatie.